تشخیص و درمان ترس از اقیانوس | فوبیای موج و دریاچه

ترس از اقیانوس چیست؟

تالاسوفوبیا یا ترس از اقیانوس اغلب به ترس از آب شور، امواج بلند و فاصله گرفتن از خشکی گفته می شود. برخی از افرادی که این فوبیا را تجربه می کنند ، از خود دریا نمی ترسند بلکه موجودات دریایی آن ها را می ترساند. اقیانوس حجمی بزرگ و کشف نشده می باشد،

برخی از افرادی که از این فوبیا رنج می برند به دلیل “رمز و رازهای کشف نشده آن” می ترسند و هنگام نزدیکی به آن احساس اضطراب پیدا می کنند.

این ترس با فوبیا آب متفاوت است، در ترس از آب دیده می شود که فرد حتی ممکن است از حضور در وان نیز خودداری کند. حتی در شرایط خیلی حاد دیده شده است که فرد از خوردن مایعات خودداری می کند.

تشخیص و درمان ترس از اقیانوس | فوبیای موج و دریاچه

علل ترس از اقیانوس

ترس از اقیانوس می تواند در سنین مختلف ایجاد شود اما مشاهدات ثابت کرده که معمولا ریشه در کودکی فرد دارد، البته علل اصلی آن هنوز به طور کامل شناخته نشده است . با این وجود پژوهش های مربوطه نشان می دهند که عوامل زیر در ایجاد این فوبیا نقش زیادی دارند:

اخبار حادثه در اقیانوس و دیدن راز بقا

در اخبار و در راز بقا بسیار مشاهده می شود که تمساح یا حیوان آبزی به دلایل مختلف به افراد حمله می کنند. تمام این مشاهدات می توانند ترس از اقیانوس را تشدید ببخشند.

کتاب ها

کتاب هایی مانند موبی دیک، بیست هزار فرسنگ زیر دریا حیواناتی را به تصویر می کشد که بسیار باهوش و تکامل یافته هستند.

فیلم و غرق شدن در اقیانوس

علاوه بر عوامل گفته شده فیلمی مانند تایتانیک با نشان دادن غرق شدن آدم ها در آن شرایط سرد و دردناک باعث تشدید این ترس می شود.

تجربه یک حادثه ناگوار

یک اتفاق یا حادثه یا حتی منع کردن ناآگاهانه والدین می تواند دلیل ایجاد این ترس باشد. این حادثه ممکن است غرق شدن در کودکی، مشاهده کوسه، یا شنیدن داستان های ترسناک باشد.

تشخیص و درمان ترس از اقیانوس | فوبیای موج و دریاچه

علائم ترس از اقیانوس

در موارد محدودی ترس از اقیانوس به قدری شدید می شود که در زندگی روزمره فرد تداخل ایجاد می کند. در موارد دیگر، ترس و اضطراب شدید تنها در ساحل رخ می دهد، با این حال برخی ممکن است حتی قادر به تماشای تصاویر و فیلم های مربوط به اقیانوس نیز نباشند و در صورت تماشای این تصاویر حملات اضطرابی را تجربه کنند.

به طور معمول، هراس از اقیانوس شامل علائم جسمی و روحی زیر می شود:

  • لرزش هنگام مشاهده اقیانوس
  • احساس وحشت به حدی که فرد احساس بی هوشی یا مرگ پیدا کند.
  • احساس جدا شدن از واقعیت، بی حسی یا عدم تکلم
  • گریه، فرار
  • حالت تهوع
  • احساس خفگی
  • افزایش شدید ضربان قلب
  • خشک شدن
  • درد در قفسه سینه
  • سرگیجه
  • تعریق
  • جیغ زدن

بسیاری از این افراد به دلیل این فوبیا نمی توانند حتی در استخر شنا کنند و سوار قایق های کوچک بشوند.

تشخیص و درمان ترس از اقیانوس | فوبیای موج و دریاچه

عوارض ترس از اقیانوس

شنا کردن سرگرمی جذابی برای بسیاری از افراد می باشد و این ترس ممکن است فرصت لذت بردن را از شما بگیرد.

به طور کلی دریا و اقیانوس جزو جاذبه های گردشگری هر کشوری محسوب می شوند و ممکن است شما به هر دلیلی در شرایطی قرار بگیرید که از کنار اقیانوس عبور کنند یا مجبور شوید که با کشتی مسافرت کنید.

شاید این فوبیا به نظر جدی نباشد اما عوارض آن ممکن است تمام ابعاد زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. از این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:

افسردگی

تحقیقات نشان داده است که افرادی که هراس های خاص را تجربه می کنند بیش تر در معرض افسردگی قرار می گیرند.

انزوای اجتماعی

اضطراب و ترس شدیدی که فرد در هنگام فوبیا تجربه می کند ممکن است باعث انزوای اجتماعی و تنهایی فرد شود.

بی خوابی

در موارد شدید دیده می شود که فرد به دلیل اضطراب شدید کابوس در مورد دریا یا غرق شدن می بیند و نمی تواند به درستی بخوابد، این موضوع خود به خود در افسردگی و افزایش اضطراب فرد تاثیر می گذارد.

مصرف مواد

بسیار دیده می شود که افراد برای کاهش اضطراب خود رو به مصرف سیگار یا مواد مخدر می آورند. این موضوع معمولا بیش تر در جوانان دیده می شود و در انتها خود باعث افزایش اضطراب آن ها می گردد.

درمان ترس از اقیانوس

برای درمان فوبیا فرد باید به مشاور یا درمانگر مراجعه کند، جلسات درمانی به شدت فوبیا در فرد بستگی دارد.

درمان هایی که در ادامه ذکر شده اند، مرسوم ترین نوع درمان ترس از اقیانوس و دریا محسوب می شوند.

تکنیک های افزایش آرامش

  1. تنفس عمیق را تمرین کنید.
  2. به آرامی سعی کنید که منبع ترس خود را تجسم کنید.
  3. سعی کنید عضلات خود را منقبض و سپس منبسط کنید با این راه شما می توانید عضلات خود را هنگام ترس و اضطراب شدید کنترل کنید.

مواجهه درمانی | مقابله با فوبیا اقیانوس

قرار گرفتن در معرض ترس یک درمان موثر برای هراس های خاص، از جمله ترس از اقیانوس می باشد. در مواجهه درمانی، فرد در معرض محرک های ترس خود قرار می گیرد.

برای فرد مبتلا به فوبیا اقیانوس، این درمان در ابتدا با تماشای عکس و مستندهایی در مورد دریا شروع می شود و با شنا کردن در دریا و استخر تمام می شود.

از طریق این درمان، فرد می آموزد که ترس آن ها بی پایه و اساس است و می تواند به مرور بر آن غلبه کند.

ترس از اقیانوس | فوبیای اقیانوس

درمان رفتاری شناختی

درمان رفتاری شناختی(CBT) نوعی روان درمانی است که در درمان اختلالات اضطرابی از جمله فوبیاهای خاص موثر است.

در این درمان، شخص در مورد الگوهای فکری و کنترل پاسخ های خود می آموزد. از طریق این بینش، افراد افکار ناسازگار را تغییر می دهند.

دارو درمانی

به طور کلی دارو درمانی برای فوبیا استفاده نمی شود اما در شرایطی که اضطراب شخص بیش از اندازه باشد دکتر تشخیص می دهد که برای کنترل اضطراب فرد باید از دارو استفاده شود.

فوبیاهای مشابه

آب هراسی

(Aquaphobia) یا ترس از آب ، به ترس غیرطبیعی و شدید از آب گفته می شود. در این شرایط فرد از هرنوع آبی دوری می کند، این ترس همانند فوبیاهای خاص دیگر در دوران کودکی شکل می گیرد و معمولا بسیار نادر می باشد و باعث کاهش اعتماد به نفس و انزوای فرد می گردد.

پیشنهاد روانشناس: دلیل ترس از تاریکی در کودکان چیست؟

ترس از مکان های عمیق

این ترس معمولا به دلیل تجارب دوران کودکی ایجاد می شود و حتی فکر کردن در مورد اقیانوس را برای فرد دشوار می سازد.

ترس از آب های سرد

ترس از آب های سرد (Cryophobia)، هراسی غیر منطقی و شدید نسبت به آب و هوای سردسیر می باشد. این افراد تمام تلاش خود را می کنند تا در آب و هوای گرم زندگی کنند و از سرما متنفر هستند، برای آن ها زندگی در کشورهای سرد سیر مانند کانادا غیر ممکن به نظر می آید.

ترس از دریاچه یا مرداب ها

افرادی که ترس از دریاچه، مرداب یا باتلاق (Limnophobia) را تجربه می کنند، می ترسند که در دریاچه غرق شوند. این فوبیا نیز مانند ترس از اقیانوس باعث می شود که فرد منزوی شده یا اضطراب شدیدی را تجربه کند.

ترس از کوسه

ترس غیرطبیعی و بیش از اندازه از کوسه ها(Galeophobia) بیش تر در افرادی دیده می شود که تجربه حمله توسط کوسه را تجربه کرده اند یا شاهد این حمله به دیگران بوده اند. این ترس نیز از کودکی افراد ریشه می گیرد و افراد مبتلا به آن حتی اگر بدانند که در امان هستند نیز دچار اضطراب شدید می شوند.

ترس از ماهی

فوبیا ماهی (Ichthyophobia) شامل ترس از خوردن و لمس ماهی یا حتی هراس از ماهی مرده می شود. در این حالت حتی فرد ممکن است از حضور در دریا و اقیانوس به دلیل احتمال برخورد با ماهی خودداری می کند. افرادی که این ترس را تجربه می کنند به طور معمول رژیم غذایی خود را تغییر می دهند.

ترس از موج

ترس و فوبیا موج (Kymophobia) به شرایطی گفته می شود که فرد می ترسد توسط امواج احاطه شود یا حتی موجی را مشاهده کند. دلایل این ترس مشخص نیست اما می توان گفت که از حادثه یا ترس های کودکی ریشه می گیرد.

دکتر سید کامبیز حسینی

  • دکترای تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان
  • روان درمانگر تخصصی اختلالات روانی کودکان
  • مترجم و نویسنده کتاب
  • درمانگر مشکلات تربیتی٬ ترس٬ خواب٬ انواع اختلالات عاطفی و شناختی٬ وسواس٬ بیش فعالی٬ سلوک و ….

مقالات اخیر

با ما در ارتباط باشید

آدرس مطب

آمل – خیابان ۱۷شهریور – کوچه مازندرانی (یه کوچه قبل بنیاد شهید) – ساختمان پزشکان مجلل – طبقه 1 – واحد۳

درخواست مشاوره