چرا کودکان خودزنی می کنند

خودزنی کودکان یکی از مسائل نگران کننده برای پدر و مادرها به شمار می رود. اگر این رفتار مورد رسیدگی قرار نگیرد، ممکن است به یک رفتار بسیار پر خطر تبدیل شود. در این مقاله سعی داریم علت خودزنی کودک را مورد بررسی قرار دهیم. پس با ما همراه باشید.

آشنایی با خودزنی کودک

قبل از اینکه به علت خودزنی کودک بپردازیم، باید بدانید گاهی افراد بزرگسال نیز درگیر عصبانیت و خشم می شوند. پس کودکان نیز امکان دارد عصبانیت را تجربه کنند. ولی آستانه تحمل کودکان پایین تر از افراد بزرگسال می باشد. به همین خاطر خشم را به روش های گوناگونی بروز می دهند. ممکن است آن ها به خودشان آزار برسانند.

بهتر است بدانید خودزنی کودکان شامل فشردن دندان ها، سیلی زدن خود و … می باشد. لازم به ذکر است بدانید کودکان به طور معمول این کارها را به طور آشکار انجام نمی دهند. آنها برخی اوقات به صورت پنهانی به خودشان صدمه می رسانند.

به همین علت روانشناسان معتقدند که علت خودزنی کودک باید به صورت دقیق مشخص شود. یعنی نباید این رفتار به یک رفتار پرخاشگرانه تبدیل شود. خودزنی کودکان به طور مستقیم با مشکلات روحی و عاطفی کودکان در ارتباط می باشد. کودکان این کار را به خاطر تخلیه روانی خود انجام می دهند.

همانطور که می دانند کودکان به نسبت افراد بزرگسال، آستانه تحمل پایین تری دارد. به همین خاطر بسیاری از رفتارها، کودکان را درگیر تنش و رنج می کنند. به همین خاطر برای اینکه کودکان رنج های خود را کاهش دهند، شروع به خودزنی می کنند.

علت خودزنی کودکعلت خودزنی کودک

روانشناسان معتقدند علت خودزنی کودک می تواند متفاوت باشد. گاهی اوقات حتی امکان دارد کودکان علل خودزنی خود را به طور واضح ندانند. برای اکثر جوانان، خودزنی می تواند یک راه مناسب برای فرار از تنش ها و رهایی از احساسات ناراحت کننده باشد. آسیب رساندن به خود مانند مبتلا شدن به یک درد عاطفی می باشد. علت خودزنی کودک می تواند به عواملی مانند اضطراب و افسردگی وابسته باشد.

اعتماد به نفس پایین می تواند موجب تشدید استرس و اضطراب در کودکان شود. بهتر است بدانید مشکلات خانوادگی و احساس تنهایی می تواند موجب شود که کودک به خود آسیب برساند. برخی اوقات خودزنی کودکان با تهدید به خودکشی همراه می باشد. به همین خاطر پدر و مادران باید حتما این رفتار را جدی بگیرند. در این مواقع بهتر است آنها با یک روانشناس یا مشاور کودک مشورت کنند.

آیا علت خودزنی کودک به کم بودن آستانه تحمل مربوط می شود؟

همانطور که گفته شد علت خودزنی کودک می تواند به کم بودن آستانه تحمل ربط داشته باشد. کودکان به نسبت بزرگسالان از صبر کمتری برخوردار هستند. به عنوان مثال اگر به اسباب بازی دلخواه خود نرسند، عصبانی می شوند. به همین خاطر کوچک ترین رفتار آن ها را خشمگین می کند.

چه روش هایی به کاهش خودزنی کودک کمک می کند؟

والدین نباید تسلیم خواسته های غیر عقلانی کودک خود شوند

در بخش های قبل علت خودزنی کودک را مورد بررسی قرار دادیم. خوب است بدانید کودکان برای اینکه خواسته خود را بیان کنند، شروع به خودزنی می کنند. شما به هیچ عنوان نباید در مقابل این رفتارها سکوت کنید. گاهی اوقات بی اعتنایی شما موجب می شود که کودک شما بیشتر به خود آسیب بزند. در این شرایط باید به او محبت کنید. به یاد داشته باشید محبت جسمانی به معنای برآورده کردن نیازهای کودک نمی باشد.

اگر به خودزنی کودک توجه کردید و نیازهای او برآورده کردید، به این معناست که رفتار غلط او را تقویت کرده اید. پس از آن کودک متوجه می شود که با خودزنی می تواند به خواسته های خود برسد. پس از آن رفتار نادرست خود را چندین بار تکرار می کند. پدر و مادر باید شیوه برخورد درست با کودک را بدانند. پس از آن با رفتارهای درست و عقلانی با رفتار غلط کودک مقابله نمایند.

کاهش خودزنی کودکان

شناخت دقیق احساسات

همانطور که در بخش قبل به علت خودزنی کودک پرداختیم، بهتر است بدانید شما باید به کودک خود شناخت دقیق احساسات را بیاموزید. کودک شما باید احساسات خود را به موقع بیان نماید. هنگامی که کودک شما آرام است باید حتما با او حرف بزنید. در این مواقع به او بیاموزید که بایستی درباره ناراحتی هایش حرف بزند. به طور مثال به او بگویید: دخترم یا پسرم، تو می توانی زمانی که عصبانی شدی با من حرف بزنی. من متوجه بزرگ شدن تو می شوم و این فوق العاده است.

همراهی یک مشاور کودک

همانطور که در بخش های قبل به علت خودزنی کودک پرداختیم، در این بخش به حضور یک مشاور کودک خواهیم پرداخت. زمانی که کودک شما عصبانی است و می خواهد سر خود را به دیوار بکوبد، سعی کنید یک بالش نرم را مقبل دیوار قرار دهید. شما باید با مهربانی بگویید او را دوست دارید و نباید به او آسیبی وارد شود. توجه داشته باشید شما می توانید در این راه از کلینیک دکتر حسینی در آمل کمک بگیرید. مشاور در این راه همراه شما خواهد بود.

مشاور کودکبهترین رفتار در مقابل خودزنی کودکان چیست؟

در بخش قبل به علت خودزنی کودک پرداختیم. در این بخش بهترین رفتار را در مقابل خودزنی کودکان مورد بررسی قرار می دهیم. توجه داشته باشید از جمله مهم ترین رفتارهایی که والدین باید در نظر داشته باشند، برطرف کردن نیازهای عاطفی کودک می باشد. نیازهای عاطفی کودک عبارتند از: بوسیدن و در آغوش گرفتن کودک. والدین با این رفتارها می توانند به کودکشان نشان دهند که چقدر برای آنها ارزشمند و مفید هستند. کودک باید حتما متوجه شود که بدن و ظاهر او برای والدین خود ارزش دارد. به همین خاطر هرگز نباید به خودش آسیب بزند. به همین علت والدین باید حتما کودک خود را نوازش کنند و به او مهربانی را بیاموزند.

آیا بازی با کف و آب مانع خودزنی کودک می شود؟

همانطور که گفته شد علت خودزنی کودک می تواند به عوامل فراوانی بستگی داشته باشد. توجه داشته باشید شما می توانید به کودکانی که عادت به خودزنی دارند، بازی با کف و آب را بیاموزید. این راه به کودک می آموزد که بدن خود را دوست داشته باشد و حتی ر این مواقع می تواند خود را نوازش کند. مزیت مهم این بازی کاهش استرس و اضطراب در کودکان می باشد. این بازی موجب می شود تا آرامش کودک بیشتر شود. بهتر است بدانید هنگامی که تنش در کودک کاهش می یابد، آرامش او بالاتر می رود.

بازی کف و آبآیا پرت کردن حواس مانع خودزنی کودک می شود؟

علت خودزنی کودک می تواند به عوامل زیادی بستگی داشته باشد. شما باید سعی کنید برای بازی با کودک خود زمان بیشتری بگذارید. هنگامی که کودک شما قصد زدن خود داشته باشد باید حواس او را کاملا پرت کنید. او باید سرگرم بازی شود.

منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

دکتر سید کامبیز حسینی

  • دکترای تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان
  • روان درمانگر تخصصی اختلالات روانی کودکان
  • مترجم و نویسنده کتاب
  • درمانگر مشکلات تربیتی٬ ترس٬ خواب٬ انواع اختلالات عاطفی و شناختی٬ وسواس٬ بیش فعالی٬ سلوک و ….

مقالات اخیر

با ما در ارتباط باشید

آدرس مطب

آمل – خیابان ۱۷شهریور – کوچه مازندرانی (یه کوچه قبل بنیاد شهید) – ساختمان پزشکان مجلل – طبقه 1 – واحد۳