ترس از تنها خوابیدن در کودکان

ترس از خوابیدن در کودکان

بسیاری از کودکان از تنهایی خوابیدن هراس دارند و تمایل دارند نزدیک والدینشان بخوابند چرا حس امنیت و آرامش بیشتری دارند . اما اگر این ترس از جدایی پیش رود می تواند مشکل ساز شود زیرا فرزند و در بعضی از موارد والدین وی به این نزدیکی عادت می کنند و جدایی مشکل ‌تر می ‌شود .

اگر والدین با این ترس فرزند خود مقابله نکنند ، فرزندشان نمی ‌تواند راه های مقابله با ترس را تجربه کند . عدم جدایی محل خواب کودک از والدین باعث می‌ شود تا خواب آرام و راحت از فرزند و والدین وی گرفته شود والدین در آرزوی خوابی راحت در کنار همسر خود باشند .

سن تنها خوابیدن کودک

سن تنها خوابیدن کودک زمانی است که والدین کودک  خود را از شیر خوردن گرفته‌ اند و کودک توانایی راه رفتن دارد . بهترین سن تنها خوابیدن کودکان سن ۳ الی ۴ سالگی است تا در کودک حس استقلال و اعتماد به نفس تقویت شود و از وابستگی وی به والدین کاسته شود . این محدوده سنی امن ترین زمان برای جدا کردن محل خواب کودک از والدین است . هرچه کودک از این سن فاصله بگیرد ، جدایی محل خواب آن دشوارتر می ‌شود . چرا که وابستگی بیش از حد و سایر عوامل ( در قسمت بعد به شرح آن می پردازیم ) باعث می شود که کودک شما از تنها خوابیدن اجتناب کند و هراسان باشد . در نتیجه بهتر است که از سنین پایین‌ تر کودک را به تنهایی خوابیدن عادت دهید .

علت ترس از تنها خوابیدن کودک چیست ؟ 

در ابتدا برای اینکه بتوانید ترس کودک از تنها خوابیدن درمان کنید ، می بایست علت و رشیشه آن را بیابید . با ریشه یابی ترس کودک سریع تر می توانید راه حلی مناسب برای آن پیدا کنید .در این قسمت با علل اصلی ترس کودک از تنها خوابیدن آشنا می شوید .

یکی از دلایل ترس کودک از تنها خوابیدن را که می توان عمده ترین دلیل ترس به ویژه برای کودکان زیر ۶ سال دانست ، تخیلات ذهنی کودک از شخصیت های تخیلی فیلم ، کارتون و یا سریال هایی است که دیده است .

کودک با قوه تخیل خود تصاویر و صحنه های ترسناک در ذهن خود ایجاد می ‌کند که در هنگام شب احساس می‌ کند که آن موجود ترسناک زیر تخت ، پشت پرده یا درون کمد وی قرار دارد . کودک برای غلبه بر این ترس سعی می کند که مدام نزد والدین خود بخوابد . چرا که احساس می ‌کند زمانی که نزد والدین خود است آن موجود خیالی توانایی حمله به وی را ندارد و در امنیت کامل است .

از دیگر دلایلی که می تواند در ترس کودک از تنها خوابیدن موثر باشد ، می ‌توان به مکالمات وی با همسن هایش و یا بزرگسالان و یا حتی صحبت های رد و بدل شده بین بزرگسالان اشاره کرد .

از آنجایی که قوه تخیل کودک بسیار بالا از ممکن است زمانی که درباره موجود خیالی و افسانه ‌ای و یا موجوداتی همچون جن و… صحبت می‌ شود ، آن را برای خود همچون صحنه ترسناک و تصور کند و خیال کند که در هنگام شب ، زمان خواب آن موجود خیالی و یا صحنه ی خیالی را می‌ بینند . به همین منظور به پدر و مادر خود پناه می برد چرا که نزد پدر و مادرش احساس امنیت می ‌کند.

درمان ترس از تنها خوابیدن کودک :

بسیاری از کودکان و نوجوانان در سنین مختلف به علل گوناگون از تنها خوابیدن هراس دارند و تمایل دارند نزدیک والدین خود بخوابد چرا که احساس آرامش و امنیت دارند . اما در صورتی که این ترس درمان نشود مشکلات فراوانی برای کودک در سنین کودکی و بزرگسالی وی ایجاد می شود . همچنین باعث بروز مشکلات فراوانی برای والدین وی می شود از قبیل داشتن خوابی خوب و آرام و نداشتن زمانی برای تنها شدن با همسر خود .

جدا کردن محل خواب کودک و غلبه کودک بر ترس خود یک شب رخ نمی‌ دهد . بلکه شما باید از روش ها و راه حل های گوناگون ، با به کارگیری صبر و حوصله استفاده کنید تا بتوانید در کوتاه ترین زمان با کم ترین آسیب این ترس را درمان کنید .

در این قسمت ما به شما روش‌ها و راهکارهایی را معرفی می‌ کنیم که می‌ تواند در ابتدای مسیر به شما برای تنهایی خوابیدن فرزندتان کمک کند و فرزند شما را از ترس تنهایی خوابیدن برهاند .

اما اگر مشکل کودک شما حل نشد بهتر است برای مشاوره به یک روانشناس کودک خوب مراجعه کنید . تا با بررسی رفتار کودک و .. به درمان ترس کودک از تنها خوابیدن بپردازد.

۱- فرزند خود را برای این اتفاق آماده کنید .

در ابتدای مسیر بهتر است با فرزند خود صحبت کنید که قرار است چه اتفاقی رخ دهد . در صورتی که فرزند شما در سنین پایین تر باشد می توانید در قالب یک داستان شرایط را برای وی توضیح دهید و اگر در سنین نوجوانی باشد می بایست به صورت کاملاً منطقی با وی صحبت کنید و او را از عواقب و پیامد های نامناسب این ترس در آینده آگاه کنید و وی را توجیه کنید که جدا خوابیدن یکی از نشانه‌های ورود وی به دنیای بزرگسالی است .

۲- با فرزند خود قبل از خوابیدن صحبت کنید .

بهتر است قبل از خواب نزد کودک خود بروید و با وی در رابطه با ترس هایش صحبت کنید و به او توضیح دهید که جای هیچ گونه نگرانی و ترس نیست و در تلاش باشید که با صحبت‌ های خود به او انرژی مثبت دهید . در این هم صحبتی سعی کنید بیشتر شنونده باشید چرا که این موضوع باعث کاهش استرس و اضطراب کودک شما می ‌شود در نتیجه می‌تواند راحت‌ تر به خواب رود . پس از صحبت با کودک حتماً اتاق وی را ترک کنید تا به تنهایی بخواب رود .

۳- از سرزنش کودک خود بپرهیزید .

در صحبت کردن با کودک خود سعی کنید به جای استفاده از کلمات تند و سرزنش آمیز از کلمات مثبت استفاده کنید و او را مدام تشویق کنید .

۴- به فرزند خود محبت کنید .

بسیاری از کودکان و نوجوانان محبت و عشق ورزیدن را مربوط به شب قبل از خواب می دانند . شما باید در طول روز به فرزند خود عشق بورزید ، او را ببوسید ، نوازش کنید و با محبت با او صحبت کنید . همچنین قبل از خواب با او با محبت رفتار کنید تا دیگر فرزند شما احساس کمبود احساسی نداشته باشد و راحت بخواب رود .

۵- مراسم شبانگاهی برای قبل از خواب فرزندتان را مشخص کنید .

برای درمان ترس کودک از تنها خوابیدن حتماً با کودک خود به رختخواب بروید و برنامه‌ای برای قبل از خواب وی تنظیم کنید . به طور مثال او را ببوسید ، به او شب بخیر بگوید و یا اجازه دهید قبل از خواب کتاب بخواند و سپس به خواب رود همچنین صبح‌ها ساعتی مشخص برای بیدار شدن او در نظر بگیرید .

۶- قبل از خواب استفاده از وسایل الکترونیکی را محدود کنید .

۱ الی ۲ ساعت قبل از خواب ، کودک خود را از وسایل الکترونیکی همچون تلویزیون ، موبایل ، تبلت و بازی با کنسول های بازی دور کنید . چرا که این وسایل آرامش کودک یا نوجوان شما را برهم می ‌زند و حتی مشاهده برخی از فیلم‌ ها یا بازی ‌های خشن باعث می شود که کودک شما دچار استرس و اضطراب قبل از خواب شود .

در صورتی که این ابزار تا لحظات قبل از خواب در دسترس فرزندان تان باشد نمی توان انتظار داشته باشید که بی دردسر و به راحتی به ترس از تنهایی خوابیدن خود غلبه کند .

۷- قبل از خواب فرزندتان را از محرک ها دور کنید .

برخی از خوراکی های محرک همچون خوراکی هایی که بر پایه شکلات و قهوه هستند و همچنین نوشیدنی های کافئین دار همچون انواع قهوه و نوشیدنی های انرژی زا را می بایست حداقل یک ساعت قبل از خواب از برنامه غذایی فرزند خود حذف کنید چرا که مصرف این گونه محرک‌ها خواب فرزند شما را مختل می‌ کند و اجازه نمی‌ دهد که فرزند شما به راحتی به خواب برود .

شما می توانید یک لیوان شیر گرم را جایگزین اینگونه محرک ‌ها کنید .

۸- دکوراسیون اتاق فرزند خود را تغییر دهید .

یکی از موثر ترین روش های درمان ترس کودک از تنها خوابیدن آن است که به فرزند خود اجازه دهید تا تغییراتی در اتاق خواب خود ایجاد کند . به طور مثال روتختی جدید ، چراغ خواب جدید ، عکس ها و پوسترهای جدید که با سلیقه فرزند شما باشد و خودش آن ها را انتخاب کرده باشد ، تهیه کنید .

۹- درب اتاق خواب فرزند خود را ببندید .

شاید تصور کنید در صورتی که درب اتاق کودک خود را باز بگذارید ، احساس امنیت بیشتری می‌ کند و باعث می ‌شود که کمتر استرس بگیرد . اما این امر کاملاً اشتباه است ، چرا که زمانی که درب اتاق کودک شما باز باشد ، با کوچکترین صدا ، سایه و حرکت شما در خانه ممکن است فرزند شما از خواب بیدار شود و تمام طول شب را بیدار بماند .

۱۰- محل خواب فرزند خود را تاریک نگذارید .

بهتر است یک چراغ خواب برای اتاق فرزند خود محیا کنید . چرا که فرزند شما می تواند اطراف خود را ببیند از چیزی نترسد .  با داشتن چراغ خواب قسمت هایی از اتاق که برای وی در تاریکی ترسناک و ناشناخته است ، قابل رویت می باشد . در نتیجه دیگر فرزند شما از محل خوابش نمی ترسد و می‌ تواند با محل خوابش  ارتباط برقرار کند و به آن علاقه مند شود .

۱۱- آرامش خواب فرزند را زمانی که کنار شماست از بین ببرید .

زمانی که فرزند شما از تنها خوابیدن هراس دارد و خوابیدن نزد شما را پر از آرامش و آسایش می داند ، شما می بایست آسایش کودک خود را مختل کنید . به طور مثال جای خواب او تنگ کنید و در صورتی که با اعتراض وی مواجه شدید به او بگویید می تواند در اتاق خودش بخوابد یا در هنگام صبح با صداهای جابجایی وسایل و … او را بیدار کنید و در صورتی که به این شرایط اعتراض کرد به او بگویید که در اگر در اتاقش بخوابد دیگر اینگونه صداها مزاحم خواب او نمی شود .

۱۲- در تصمیم خود قاطع باشید .

در صورتی که تصمیم گرفته اید که محل خواب فرزند خود را جدا کنید و به او کمک کنید تا با ترس از تنها خوابیدن مقابله کند ، بر تصمیم خود قاطع باشید و اجازه ندهید که احساسات و وابستگی بر شما غلبه کند .

به طور مثال اجازه ندهید که در نیمه شب کودک نزد شما بیاید و از شما بخواهد که پیش شما بخوابد در صورت بروز این اتفاق  او را به رختخوابش همراهی کنید .

منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

دکتر سید کامبیز حسینی

  • دکترای تخصصی روانشناسی کودک و نوجوان
  • روان درمانگر تخصصی اختلالات روانی کودکان
  • مترجم و نویسنده کتاب
  • درمانگر مشکلات تربیتی٬ ترس٬ خواب٬ انواع اختلالات عاطفی و شناختی٬ وسواس٬ بیش فعالی٬ سلوک و ….

مقالات اخیر

با ما در ارتباط باشید

آدرس مطب

آمل – خیابان ۱۷شهریور – کوچه مازندرانی (یه کوچه قبل بنیاد شهید) – ساختمان پزشکان مجلل – طبقه 1 – واحد۳